F.O.M.O. – Fear of missing out

fomo

Ken je dat gevoel van ergens heen gaan terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt, enkel omdat je bang bent om iets belangrijks of leuks te missen? Dit fenomeen wordt ook wel the fear of missing out (oftewel F.O.M.O.) genoemd. Ik las hier laatst een artikel over en dat zette me aan het denken. Waar komt deze angst vandaan en waar slaat het eigenlijk op?

 

Het klinkt eigenlijk heel onbenullig, bang zijn om iets leuks te missen. Dit terwijl je waarschijnlijk zelf de bewuste keuze hebt gemaakt om ergens niet heen te gaan, om welke reden dan ook. Echter is het wel een ‘angst’ waar mensen daadwerkelijk last van kunnen hebben. Personen die lijden aan F.O.M.O. krijgen daadwerkelijk een akelig gevoel als zij bijvoorbeeld niet mee uit zijn gegaan met een groep vrienden en op Instagram een foto zien van de feestelijke avond: ‘Oh, was ik maar mee gegaan.’.

 

Social media blijkt een belangrijk element in dit verhaal. Via deze online kanalen zie je natuurlijk het makkelijkst wat je aan het missen bent. Doordat je continu mooie foto’s en berichtjes voorbij ziet komen, begin je aan jezelf te twijfelen. Je kan je onzeker gaan voelen, bang dat je iets aan het missen bent. Het feit dat social media erg bij kan dragen aan deze angst, zorgt er dan ook voor dat F.O.M.O. voornamelijk onder jongeren voorkomt.

 

fomo-fear-of-missing-out-definition

 

F.O.M.O. is niet per se iets alleen voor jou als individu, het werkt ook door op anderen. Zelfs jij, ja jij die dit nu leest, heeft waarschijnlijk al eens F.O.M.O. op een ander overgebracht. Denk aan die keer dat je een student aanraadde om zeker in een studentenvereniging te gaan, want anders mis je het ‘echte studentenleven’, of een vriendin aanstuurde om echt naar dat feestje te gaan, omdat ze anders een top avond zou mislopen. ‘Je gaat er spijt van krijgen als je niet gaat hoor!’. Ja, hier ben ik zelf ook schuldig aan.

 

Maar in principe mis je eigenlijk altijd wel wat. Met elke keuze die je maakt, maak je een andere keuze dus niet. Als je op vakantie gaat naar Spanje, ‘mis’ je Frankrijk, als je kiest om naar dat feest te gaan, ‘mis’ je met een vriendin thuis een film kijken. Zo is er altijd wel wat. Het is pas echt een angst aan het worden als je van het missen last gaat krijgen. In sommige gevallen is F.O.M.O. al zo erg dat men er niet van kan slapen en dwangmatig social media blijft checken. Tevens zorgt het voor veel verloren tijd en een gevoel van ontevredenheid wat zelfs kan leiden tot depressies. Het is dus echt wel meer dan slechts het balen van het missen van een evenement.

 

Ja, ik heb wel eens last van F.O.M.O.; ik ga wel eens naar evenementen, omdat ik bang ben anders een geweldige avond te missen, ook al heb ik niet echt zin. Stom eigenlijk als ik er nu zo over nadenk. Hier wil ik me meer in gaan verdiepen. De social media die iedereen zo leuk met elkaar in contact brengt, heeft ook zeer nadelige effecten, waar F.O.M.O. er zeker één van kan zijn.

 

Heb jij wel eens last van F.O.M.O. gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *