It’s time to vote!

its-time-to-vote-2

 

Morgen is het dan zover, de landelijke verkiezingen. Ik heb lang getwijfeld of ik hier nog een artikel aan wilde wijden, maar ik vind het onderwerp te belangrijk om voorbij te laten gaan. Twijfel je nog over waar je op moet stemmen of twijfel je zelfs of je überhaupt moet gaan stemmen? Misschien kan ik je nog overtuigen met dit artikel over het belang van stemmen. Daarnaast heb ik wat handige linkjes toegevoegd.

 

Vroeger was ik nooit geïnteresseerd in de politiek, dat is wat ik ook altijd scandeerde. Het interesseerde me niet, ik snapte het toch niet en het zal allemaal wel. Dit is een trend die je onder veel jongeren ziet die nu eigenlijk voor het eerst mogen gaan stemmen. Ik denk dat dit voornamelijk het geval is door de educatie die we krijgen. Ik heb het bijvoorbeeld persoonlijk op de middelbare school niet gehad over het zorgstelstelsel, het eigen risico, vluchtelingen, belastingen en zo verder. Tuurlijk zijn de onderwerpen wel aangesneden, maar verschillende plannen, mogelijkheden en uitleg heb ik eigenlijk nooit gehad. En als ik dan vervolgens op de televisie keek naar een debat snapte ik dan ook vaak niet helemaal waar het allemaal over ging. Pas als je ‘het echte leven’ in gaat kom je al deze zaken tegen, dan moet je opeens zorgverzekeringen gaan vergelijken en ga je steeds meer het nieuws volgen. De zaken waar de politici over praten veranderen dan in de dingen waar je zelf dagelijks tegen aan loopt. Dit was voor mij het moment dat ik me meer in de politiek begon te interesseren. Ben ik gek op de politiek en ben ik er veel mee bezig? Nee, absoluut niet zelfs. Maar ik merk wel nu de verkiezingen er aan komen dat ik me heb verdiept in de verschillende verkiezingsprogramma’s en een mening probeer te vormen over de verschillende onderwerpen.

 

Persoonlijk vind ik het de normaalste zaak van de wereld om te gaan stemmen, en vroeger dacht ik ook altijd dat iedereen dat altijd deed. Maar de afgelopen tijd heb ik gemerkt dat velen hier niet mee bezig zijn, en dat doet me eigenlijk wel wat. Stemmen is een recht dat je hebt, en een mogelijkheid om je met de politiek te bemoeien. Het is jouw manier om te laten merken welke kant jij wil dat Nederland op gaat. Als je wil dat bepaalde zaken een andere richting op moeten gaan, is stemmen een van de enige manieren om te laten merken welke directie je wil. Als je je afvraagt: wat maakt die ene stem nou uit? Nou heel veel! Bij de vorige kamerverkiezingen bleek namelijk dat meer dan een derde van de jongeren niet heeft gestemd. Als deze groep gemotiveerd kan worden om wel naar de stembus te gaan morgen, kan er een behoorlijke verschuiving plaatsvinden in het aantal zetels dat elke partij krijgt. Jouw stem maakt dus degelijk een verschil!

 

Ik wil er verder niet op in gaan over wat mijn politieke voorkeur is, aangezien ik niemand wil beïnvloeden. Ik hoop alleen dat ik mensen kan overtuigen om morgen zeker wel naar de stembus te gaan! Het is mooi dat we in een democratie leven en dat we het recht hebben om te stemmen. Dit is iets wat eerder gevierd moet worden dan worden ondergesneeuwd, naar mijn mening dan.

 

Ben je er nog niet over uit wat je wil gaan stemmen en wil je je verdiepen in het stemmen, dan zijn de volgende linkjes misschien handig:

  • @destembus2017 op Twitter: dit initiatief van Tim Hofman is bezig jongeren naar de stembus te krijgen en hen te informeren over de politiek, maar dan op een luchtige en leuke manier. Volgen!
  • Jongeren Kieswijzer : dit is een kieswijzer voor jongeren, over topics die jongeren meer aangaan dan bij de normale stemwijzer.
  • Welke partij past bij mij stemwijzer: een andere handige stemwijzer.
  • Het Kieskompas: en nog een kieswijzer.
  • Partijpunten: wil je een overzicht zien over wat politieke partijen over een aantal onderwerpen te zeggen hebben, bekijk dan zeker dit schema eens!

 

Maar welke stemwijzer je ook doet, ga ook altijd op je gevoel af over welke partij je het meeste aanspreekt. Natuurlijk zal je (meestal) nooit een politieke partij vinden waar je het 100% mee eens bent. Probeer te kijken naar welke punten jij het meest belangrijk vind, en kijk dan welke partij hier het best mee overeen komt. Kijk vooral naar welke punten die partij het belangrijkst vind. Aangezien de partijen samen moeten werken, kunnen nooit alle punten volledig uitgevoerd worden, hoe groot de partij ook is. De punten die een partij als belangrijkste naar voren brengt zijn de punten die ze het meest door willen drukken, andere punten zullen ze eerder laten varen. Let er dus vooral op dat je het eens bent met de belangrijkste punten van de partij waar je op wil stemmen.

 

Ik hoop dat ik je nu een beetje heb overtuigd om te gaan stemmen. Als je dit artikel nog leest op 14 maart 2017, kijk dan zeker het slotdebat vanavond om half negen op NPO1 om de lijstrekkers van de politieke partijen nog een keer aan het woord te horen!

 

Weet jij al op wie je gaat stemmen?

3 thoughts on “It’s time to vote!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *