Kiezen, twijfelen en knopen doorhakken

DSC00516

Toen ik laatst de This or That tag invulde merkte ik dat ik het moeilijk vond om te kiezen. Ook al waren het nou niet de moeilijkste levensvragen die ik moest beantwoorden, maar zelfs daar had ik toch al moeite mee.

Dat ik veel moeite heb met keuzes maken is geen onbekend gegeven. Iedereen die mij een beetje kent weet hoe lang ik over iets kan twijfelen. Links of rechts? Wel kopen of niet kopen? Thee of koffie? Bij elke optie die ik heb maak ik automatisch zo’n lange lijst met positieve en negatieve punten dat elke keuze wel een juist keuze zou kunnen zijn. Dit maakt het allemaal niet bepaald makkelijker.

Keuzes kunnen eng zijn, eigenlijk meer de gevolgen van een keuze kunnen eng zijn. Je weet nooit van tevoren wat jouw keuze gaat betekenen. Dat is ook eng, je hebt geen enkele controle. Natuurlijk is het logisch dat je geen controle hebt over de toekomst, maar als je een keuze moet maken heb je toch het gevoel dat je je toekomst in een bepaalde richting kan sturen. En dan te bedenken dat één van de keuzes een foute of goede kan zijn maakt het alleen maar spannender. Ik kan er persoonlijk niet goed tegen als ik weet dat ik totaal geen controle over iets heb. Ik wil graag alles weten en niet zomaar blind een keuze maken. Des te meer informatie je hebt, des te meer je weet wat mogelijk de juiste keuze zou kunnen zijn. Maar dan nog dit is ‘mogelijk’, wat betreft keuzes maken heb je eigenlijk nul zekerheid.

Het fijnste zou nog zijn om alles of niets te kiezen. Want als je voor het één kiest, laat je de rest eigenlijk varen. Dit kan zonde zijn, want wat als je de verkeerde keuze maakt. Als je alles of niet kiest houd je eigenlijk alle opties open. Dit klinkt het meest veilig en laat je in de waan dat je nog steeds alles controle over de beslissing hebt. Maar vaak is dit niet mogelijk, als je opties hebt betekent dit vaak ook dat je moet kiezen. Je kan niet teveel hooi op je vork nemen, en niets kiezen kan je ook niks opleveren.

DSC00518

Een keuze kan je voor het blok zetten, je moet een knoop doorhakken. Om het probleem gemakkelijker te laten maken stel ik een keuze vaak zo lang mogelijk uit. Ik hoop dan dat ik langer de tijd heb om erover na te denken, alle opties te bestuderen en me extra in te lezen mocht dit nodig zijn. Uiteindelijk komt het er dan op neer dat ik niks in de tussentijd doe, en alleen maar wacht totdat het moment daar is. Dit maakt het eigenlijk alleen maar erger. Vaak kan je maar het beste op je eerst ingeving ingaan, je intuïtie volgen en gelijk de knoop doorhakken.

Maar wat nou als je spijt krijgt? Dat zou toch zo zonde zijn. En als klap op de vuurpijl maakt het je ook bang om bij je volgende beslissing weer de verkeerde keuze te maken, waardoor je met die gedachte juist de verkeerde keuze gaat maken, volg je het nog? Uiteindelijk wil je gewoon kiezen wat voor iedereen goed is, waar je niemand en zeker jezelf niet mee teleurstelt.

Natuurlijk zijn er verschillende soorten keuzes, sommige zijn wat minder life-changing dan andere, maar toch bij elke keuze kom je weer in hetzelfde proces terecht. En ja, soms loopt iets goed af en zorgt weer voor nieuwe kansen, en soms maak je een keer een foute keuze, maar daar kan je ook weer wat van leren. Ik denk dat je altijd maar in je achterhoofd moet houden dat wat je ook gekozen hebt op dat moment goed voelde. Elke keuze was dus op een bepaald moment de juiste keuze, en dat is iets wat je niet moet vergeten.

Heb jij ook moeite met kiezen?

One thought on “Kiezen, twijfelen en knopen doorhakken

  1. Thanks a lot for giving everyone a very brilliant opportunity to check tips from this site. It is always so lovely and full of a great time for me personally and my office co-workers to visit your web site nearly 3 times a week to see the new secrets you will have. And of course, I’m just certainly pleased with the mind-blowing things you serve. Certain 4 ideas on this page are absolutely the most impressive I’ve ever had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *