Nederlandse wolken

DSC00546

Het is midden augustus, hartje zomer en het weer heeft de afgelopen weken alle seizoenen nagebootst. Over het algemeen hebben we een goede zomer voor Nederlandse begrippen, met af en toe wat slechte dagen. Lekker genieten van de zonnige uurtjes dus!

Toch hebben heel veel mensen nogal wat te zeuren over het weer, maar dat is altijd wel het geval. Hebben we in Nederland drie weken achter elkaar lekker weer, met zelfs een paar tropische dagen, gaat het één keer een beetje regenen en waaien en dan worden we gelijk boos. Want we hadden precies die dag gepland om te gaan zwemmen en picknicken, maar in Nederland moeten we per se altijd slecht weer hebben in de zomer. Wat een pech hebben we toch ook.

Ik weet niet of we verwachten dat een zomer staat voor drie maanden felle zon, maar ik denk dat die verwachtingen net iets te hoog zijn. Dan had je maar in Spanje moeten gaan wonen. Ik hoor ook niemand in de winter klagen als we niet het hele seizoen met -20 graden over bevroren wegen moeten banjeren, maar dat het ook af en toe best wat warmer kan zijn. Blijkbaar hebben we een obsessie met langdurige warme en zonnige periodes. Net zoiets als ochtend- en avondmensen, alleen is er nu een meerderheid warmte-mensen die de boventoon voeren.

DSC00548

En als het dan lekker weer is moet het niet te benauwd of te warm zijn, want nee dat is ook niet goed. Dan is dat koude briesje toch wel weer gewenst. Ja, zo kan je altijd wel wat te klagen hebben, niet iedereen heeft natuurlijk precies dezelfde smaak wat het weer betreft. En je moet ook wel bedenken dat die mooie bloemen die je zo graag in het zomerplaatje wil hebben ook wat water en afkoeling nodig hebben soms. Ik vind zelf een paar koude natte dagen en een avondje bliksem in de zomer juist wél fijn. Het koelt de boel weer even lekker af en haalt de benauwdheid uit de lucht. Het zorgt er juist voor dat het warme zomerweer op een prettige manier nog door kan gaan. Maar aan de vele Facebook posts te zien over het weer behoor ik blijkbaar maar tot een minderheid die deze mening deelt.

Want het hoeft maar te lijken op een wolk en heel mijn timeline is gevuld met jammerende mensen, zonde toch. En als het dan een keer heerlijk zomers weer is zit er vaak nog een negatieve toon aan het bericht: “Hèhè, kan Nederland ook eens een normale zomerdag hebben, dat werd tijd”. Misschien denk ik er ook alleen maar zo over omdat ik meer een ‘herfstpersoon’ ben, de herfst is een seizoen wat alle vier de seizoenen in één heeft. Je hebt prachtige terras dagen, een enkele standdag, de mooiste kleuren in de natuur, en natte storm dagen met kans op hagel. En zo zit eigenlijk deze zomer ook een beetje in elkaar. Een paar flinke stormen hebben over het land geraasd, en we hebben hittegolven gehad. Je zou toch zeggen voor ieder wat wils?

Moraal van het verhaal: mensen geniet wat meer van het weer. Aan alles zit wel wat moois. Ik wil zeker nu niet teveel gaan zeuren over anderen die zeuren want dat zou een beetje hypocriet zijn; maar bedenk je nog een keer voordat je er iets negatiefs van maakt en dat met de rest van de wereld deelt. Het weer is zoiets moois, dus geniet van elke uitbarsting van bovenaf, of het nou van de zon of de regen is. Stranddag verpest? Ga een middag binnen spelletjes doen of naar de film en ga over een week weer naar het strand. Het weer is zo wispelturig dat het slechte weer dan vast al weer opgetrokken is. En zo heb je niet één maar twee leuke uitjes, win-win toch?

Wat vind jij van het Nederlandse zomerweer?

One thought on “Nederlandse wolken

  1. Needed to write you the little bit of note to help give many thanks as before with your magnificent pointers you’ve contributed at this time. It’s tremendously open-handed with people like you to offer publicly precisely what many of us could have advertised as an ebook to generate some cash for themselves, most importantly seeing that you might have tried it if you considered necessary. The good tips also served like the good way to realize that the rest have the same desire similar to my personal own to realize a little more with respect to this issue. I am sure there are numerous more enjoyable sessions in the future for individuals that looked at your blog post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *