Review: Peter Lindbergh tentoonstelling Kunsthal

Vandaag ging ik naar de expositie van Peter Lindbergh in de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling heet: A different vision on fashion photography. Vind je fotografie, mode, en kunst interessant ? Lees dan vooral even verder!

 

Peter Lindbergh is één van de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen decennia. Als je als persoon of model door hem gefotografeerd wordt weet je dat je het gemaakt hebt. Zeker omdat hij zijn foto’s alleen in zwart-wit schiet heeft er voor gezorgd dat hij beeldbepalend is geweest op het gebied van modefotografie. Hieronder zie je twee bekende foto’s die je wellicht kent van Peter Lindbergh.

 

 

De tentoonstelling in samenwerking met de Kunsthal bevat het meest bekende, maar ook nog onbekende werk van Lindbergh, in het groot. Daarnaast zijn er ook aantekeningen, negatieven, films en polaraids te zien. Je waant je door verschillende ruimtes die vol hangen met zijn indrukwekkende oeuvre. Niet alleen zijn er foto’s te zien van modellen, maar ook van iconen en andere filmsterren . Daarnaast zie je in vitrines ook polaroids en storyboards, je krijgt hierdoor echt een indruk over hoe de fotograaf te werk gaat. Misschien zegt de naam Peter Lindbergh je niet zoveel, maar het kan goed zijn dat je enkele foto’s van hem kent. Aangezien de foto’s ingelijst waren achter zeer spiegelend glas was foto’s maken lastig. Met de volgende reeks foto’s hoop ik toch een sfeerbeeld te geven van de fotografie van Lindbergh.

 

In de vitrines kan je zien hoe Lindbergh te werk gaat, deze liggen dan ook vol met polaroids bijvoorbeeld.
In de vitrines kan je zien hoe Lindbergh te werk gaat, deze liggen dan ook vol met polaroids bijvoorbeeld.
Hier zie je de foto van hierboven op ware grootte aan de muur.
Hier zie je de foto van hierboven op ware grootte aan de muur.

Op deze wand hing een collectie met zogenoemde iconen, spot bijvoorbeeld Brad Pitt.
Op deze wand hing een collectie met zogenoemde iconen, spot bijvoorbeeld Brad Pitt.
In deze rode ruimte was er een soort van doka gemaakt, waar alle foto's als het ware hangen te drogen aan het plafond.
In deze rode ruimte was er een soort van doka gemaakt, waar alle foto’s als het ware hangen te drogen aan het plafond.

 

Ik vind het vooral ook belangrijk dat je zelf naar de foto’s kijkt en het in je opneemt. Kijk wat het met je doet, wat je er in ziet en wat je opvalt. Persoonlijk vind ik zijn werk prachtig en de foto’s intrigerend, maar dit kan ook komen doordat ik al geïnteresseerd ben in mode en fotografie en daarom ook foto’s en de modellen erop herken. Mocht dit bij jou nou niet het geval zijn kan het wellicht toch interessant zijn om eens naar deze kunst te kijken, omdat het weer eens wat anders is dan wat je normaal in een museum kan verwachten. Echter ben ik wel van mening dat de tentoonstelling zeer toegankelijk is en een breed publiek kan aanspreken.

 

Wil je nog naar de tentoonstelling van Lindbergh in de Kunsthal in Rotterdam dan moet je wel snel zijn, hij loopt namelijk nog maar tot 12 februari 2017. Daarna zal de collectie nog naar andere musea in het buitenland gaan. Als je naar de Kunsthal gaat zijn er nog meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezoeken, dus je kan er een leuke middag van maken, er is voor ieder wat wils.

 

Wat vind je van het werk van Peter Lindbergh?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *