Stadsmeisje

DSC00159

Ik ben een stadsmeisje, geboren en getogen in een stad en niet anders gewend. In een stad voel ik me thuis, alles buiten de ‘stadsmuren’ voelt anders en vreemd aan. Maar wat vind ik nou eigenlijk zo aantrekkelijk aan steden?

DSC00118

Toen ik laatst een rondje door de stad liep om wat mooie foto’s te maken van gevelpanden en een lekker ijsje te halen, bedacht ik me dat ik eigenlijk wel heel erg gek ben op steden. Altijd als ik me buiten een stad bevind, in een dorp of nog verder in de natuur, heb ik het gevoel van vakantie of een dagje uit. Ik denk dat dat er voornamelijk ligt aan wat je gewend bent. Ik woon al 18,5 jaar midden in een grote stad, iemand die altijd op een boerderij heeft gewoond zal juist een stad als iets totaal anders zien, dat is logisch. Maar toch als ik dan daadwerkelijk van plan ben op vakantie te gaan of een dagje uit wil, kies ik negen van de tien keer voor een stad, en niet voor wat meer natuur.

DSC00168

Ik voel me ook wel echt een stadsmens. De drukte en de mensen vind ik heerlijk. Als je even gaat winkelen of een rondje gaat lopen, er zijn altijd wel mensen om je heen. Dit betekent ook dat er veel winkels en cafeetjes open zijn en dat er genoeg te doen is. In een stad hoef je je niet te vervelen. Ja natuurlijk zijn mensen ook meer gehaast, maar ik merk dat als je in een stad woont dat dat ook bij je persoonlijkheid gaat horen. Ik ben ook gehaast en ik ren ook vaak van hot naar her. Is dat dan per se iets negatiefs? Ik denk het niet. In een stad voelt iedereen zich wel zo en gaat alles op een zelfde level tempo door, dat tempo ligt misschien alleen iets hoger dan op plekken buiten de stad. Ik houd van gezellige drukte, denk aan koningsdag of de kerstmarkt. Drommen mensen die zich verzamelen om een leuke tijd te hebben. Natuurlijk zijn er soms ook zulke grote massa’s die de drukte niet meer leuk maken, maar ik denk dat je zulke dingen maar voor lief moet nemen als je er voor kiest om in een stad te gaan wonen.

DSC00130

En ja, ik ben zo’n meisje dat blind vertrouwd op haar 9292 app, take-away koffie op elke hoek wil kunnen kopen, en alleen maar uit haar bed wil hoeven rollen om te kunnen winkelen. Stadsmeisjes willen alles dichtbij huis hebben, zodat ze gehaast weer door kunnen rennen naar hun volgende afspraak. In een dorp lijkt me dat allemaal veel moeilijker. Dan zou je toch weer moeten omschakelen naar een rustigere levensstijl. Maar hoe doe je dat dan als je favoriete parfum op is en er geen Douglas binnen een kwartier van je huis gevestigd zit? Luxe probleem natuurlijk. Maar toch, voor stadsmeisjes zoals ik zou dit toch even wennen zijn. Ik denk dat als ik nu in een dorp zou gaan wonen ik nog regelmatig uitstapjes zou hebben naar een grote stad in de buurt. En dat ik sowieso een grote stad in de buurt zou willen hebben.

DSC00158

Als ik dan toch op vakantie ga in een rustiger gebied, vind ik dat natuurlijk ook heerlijk. Ik ben gek op de natuur, en ik houd van wandelen en stille omgevingen. Maar ik zie dat dan wel meer als plekken om bij te komen en uit te rusten van het drukke leven thuis. Even ontsnappen aan het geluid van verbouwingen, rijdende auto’s, en dronken mensen onder je raam om 4 uur ‘s ochtends. Even lekker helemaal niks. Toch als ik zelf een vakantie uitkies ga ik liever voor een stedentrip. In een andere stad kan ik namelijk ook helemaal tot rust komen. Culturele plekken bezoeken, heerlijk eten van de lokale menu-kaart en veel shoppen. Dat geeft me net zo goed een vakantiegevoel. Ik denk dat de afwisseling ook wonderen doet om bij te komen na drukke tijden.

DSC00128

Uiteindelijk weet ik dat ik een meisje ben wat zich in een stad het meeste thuis voelt. Ik ben iemand die het liefst op een plek is van drukte en met alles wat ik nodig heb om me heen. Natuur en meer rustige woonplekken zullen altijd heerlijke uitstapjes vormen, maar ik denk dat ik altijd terug naar een stad zal keren. Het is maar net wat je gewend bent. Sommigen zullen zich misschien herkennen in dit verhaal, anderen zullen het minder begrijpen. Het ligt er denk ik maar net aan hoe je bent opgegroeid en waar je je fijn voelt.

Ben jij ook een stadsmens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *