Een hele tijd geleden had ik deze serie al aangekondigd. Vandaag vind je hier het eerste interview met Iris van ikbenirisniet. Deze serie vertelt vanuit het perspectief van bloggers over het hebben en bijhouden van een blog, de veranderende omgeving van de bloggerswereld en over het zijn van een blogger. Benieuwd hoe Iris hier over denkt, lees dan verder!
Website: www.ikbenirisniet.nl Jaar: 2010
Start van de blog
Iris is gestart met haar blog omdat ze tussentijds gestopt was met haar opleiding, geen bijbaan had en zich erg verveelde. Op zoek naar een nieuwe hobby begon ze met bloggen. Ze had al een website die ze gebruikte om foto’s op te plaatsen, maar omdat ze schrijven ook erg leuk vond is ze toen echt begonnen met bloggen.
“Mijn blog brengt al mijn hobby’s samen.”
In de tijd dat Iris begon was het bloggen nog niet zo groot en wist ze niet eens dat je geld kon verdienen met bloggen. Bloggen was meer iets wat mensen voor zichzelf deden, als een soort online dagboek vertelt ze.
“Ik heb het namelijk altijd leuk gevonden om dingen vast te leggen; als kind maakte ik al hele vakantieboeken in schriftjes waar ik dan entree- en treinkaartjes in plakte en verhalen in schreef.”
Door de jaren heen heeft ze van haar blog haar werk kunnen maken. Zo vertelt Iris dat toen ze van haar blog haar onderneming maakte, ze door haar omgeving ook gelijk een stuk serieuzer werd genomen.
Bezoekers
Het bloggen kan iemand helpen contact te leggen met mensen. Je creëert eigenlijk een online platform vol artikelen waar mensen een bepaalde mening over kunnen hebben. Het feit dat je überhaupt online bezig bent zorgt ervoor dat je toegang verleent aan mensen om jouw content te zien. Als blogger genereer je bezoekers. Soms is dat contact wel een beetje scheef, aangezien jij je als blogger soms heel bloot en kwetsbaar opstelt tegenover bezoekers waar je eigenlijk niet veel van weet. Ik vroeg aan Iris hoe zij daar tegenaan kijkt.
“Ik ben altijd erg op mezelf geweest en ben ook niet zo sociaal aangelegd. Ik ben een heel tevreden einzelgänger komt het op neer. Maar juist door mijn blog en social media heb ik super leuk contact met mensen, voor mij is het contact met mijn bezoekers dus heel belangrijk en ik haal daar veel energie uit!”
Voor Iris heeft het bloggen dus eigenlijk gezorgd voor meer sociale contacten, de bezoekers zorgen dus wat dat betreft voor een positieve impact. Ze vervolgt ook dat ze niet echt een afstand voelt tussen haar en de lezers. Juist omdat ze heel persoonlijk en open is op haar blog, reageren de lezers ook heel open. Ook door het volgen van trouwe bezoekers op andere sociale media kanalen, komt ze meer in contact met haar lezers. De afstand die er nog wel is, ervaart Iris tevens niet als iets negatiefs:
“Zoals ik al zei ben ik van mijzelf best een afstandelijk en introvert persoon, dus de afstand die er wel is ervaar ik niet als iets negatiefs.”
Ik vind het best opvallend dat Iris aangeeft introvert, afstandelijk en erg op zichzelf te zijn, maar anderzijds ook juist heel open en persoonlijk is op haar blog. Een blog is dus eigenlijk een platform waar je je misschien makkelijker uit en de drempel lager ligt om persoonlijke verhalen te delen. Wellicht komt dit ook door de afstand die er toch ligt tussen de bezoekers en jijzelf als blogger. Een interessant aspect vind ik dit, ik ben benieuwd wat ik hier nog meer over te weten kom middels de andere interviews. De bezoekers hebben wel een zekere invloed op de content die op haar blog verschijnt. Dit is niet iets waar ze heel actief mee bezig is, maar door de jaren heen merk je gewoon wat voor soort artikelen het goed doen en welke minder, vertelt ze. Toch kan je nooit iedereen tevreden houden. Daarom zou ze nooit wat plaatsen wat niet bij haar past:
“Nee, nooit. En al zou het gaan om een advertorial die in eerste instantie niet perfect bij mijn blog past, dan ben ik creatief genoeg om het in een ‘ikbenirisniet’-jasje te steken. Dat vind ik ook juist zo leuk aan advertorials, je wordt er heel creatief van. “
Wat is een blogger?
“Een blogger is iemand die verhalen deelt op zijn website. Dat kunnen persoonlijke verhalen zijn, maar ook meer algemene verhalen waarbij de blogger op de achtergrond staat.”
Het verschilt wel per blog, wat voor soort blogger er achter de schermen bezig is:
“Omdat ik zelf een persoonlijke blogger ben, en persoonlijke blogs ook het meest volg, slaat voor mij de term ‘blogger’ het meest op iemand die dingen over zijn eigen leven deelt en dit aanvult met fotografie, social media, webdesign, etc.”
Wat mij opvalt is dat Iris zich echt onderscheidt met de term ‘persoonlijke blogger’. In mijn opinie is eigenlijk elke blogger een ‘persoonlijke blogger’. Ook al ben je bijvoorbeeld een beautyblogger, en schrijf je niet over wat je in een week doet bijvoorbeeld, verkondig je nog wel jouw persoonlijke mening. Ik vraag me daarom af welke verschillende soorten bloggers je allemaal kan onderscheiden.
Blogwereld
Bloggen is hartstikke populair, en je kan dan ook echt spreken over een ontstane blogwereld. Bij het opstellen van de vragen vroeg ik me af in hoeverre de bloggers elkaar dan zien als concurrentie. Geen enkele blog is tegenwoordig nog echt 100% origineel, over alles is wel een keer geschreven. Maar hoe denken de bloggers zelf over deze concullega’s?
“Nee, ik heb andere bloggers nooit als concurrenten gezien. Sowieso vergelijk ik mijzelf niet snel met anderen. Ik ben er vooral mee bezig om zelf te groeien, daar haal je een veel positiever gevoel uit dan door naar anderen te kijken. Misschien komt het ook doordat ik in de ‘groene’ hoek zit wat betreft het thema van mijn blog, ik merk dat collega-bloggers juist erg behulpzaam zijn en dat we elkaar veel gunnen.”
Iris vervolgt dat ze zich soms wel laat beïnvloeden door wat andere bloggers doen:
“In zekere zin wel. Als ik denk: “goh, die blogger heeft echt veel leuke samenwerkingen, wat jammer dat ik dat niet heb..” probeer ik zo snel mogelijk uit mijn ‘slachtofferrol’ te kruipen en dit om te zetten naar iets dat ik zelf actief kan doen. Bijvoorbeeld door leuke bedrijven mailen met een voorstel voor een samenwerking.”
De blogwereld is flink gecommercialiseerd, steeds vaker zie je advertorials en andere gesponsorde zaken voorbij komen. Jaren geleden begon het met enkele gratis producten, nu vliegen de grootste bloggers de hele wereld over. Iris ziet deze commercialisering als iets positiefs. Hierdoor heeft ze namelijk van het bloggen haar werk kunnen maken, daarnaast kan je hierdoor ook veel leren over bijvoorbeeld marketing en communicatie.
“Zo gaat reclame ook veel meer leven; ik lees bijvoorbeeld liever een advertorial van een blogger die ik graag volg dan dat ik een algemeen reclamespotje op televisie bekijk.”
Het lijkt mij persoonlijk lastig om continu een balans te vinden met advertorials tussen je bezoekers tevreden houden en een goede advertorial schrijven. Iris vertelt dat ze praktisch nooit kritiek krijgt op haar gesponsorde artikelen. Dit komt omdat ze niet elke advertorial aanneemt, maar ze zelf zorgvuldig uitkiest.
“Ik zit bewust niet (meer) bij een mediabureau zodat ik 100% controle heb over wat er wel en niet op mijn blog verschijnt. Zo zoek ik graag zelf merken uit die bij mij passen voor een samenwerking. Helaas levert dit financieel gezien wel wat minder op, daarom heb ik eind vorig jaar een Patreon-account aangemaakt om dit gat op te vullen. Ik merk dat bezoekers dit ook erg waarderen.”
Ze werkt dan ook extra hard voor een advertorial om er echt iets persoonlijks van te maken.
“Toen ik bijvoorbeeld samenwerkte met Emma, een matrassenmerk, had ik een algemeen reclameverhaaltje over hun matrassen kunnen schrijven. Maar in plaats daarvan gaf ik mijn slaapkamer een metamorfose en legde ik dit vast met voor- en nafoto’s, waarbij het nieuwe matras ook aan bod kwam. Dat kost veel meer tijd en energie, maar het zorgt er wel voor dat het gewoon een leuk artikel is om te lezen ondanks dat het gaat om een advertorial.”
Tegenwoordig stappen steeds meer bloggers over van blog naar YouTube. Iris vertelt dat zij nooit deze overstap volledig zou maken, aangezien ze juist het schrijven en fotograferen zo leuk vindt. Ze maakt wel af en toe filmpjes (alleen toegankelijk voor de supporters op Patreon), maar deze ziet ze meer als aanvulling op de blog. Ze ziet beide dan ook als zaken die je niet met elkaar moet vergelijken.
“Net als dat ik vind dat je niet kan zeggen dat het boek beter is dan de film, het is gewoon een heel andere vorm. Het enige echte verschil is denk ik dat je met bloggen ook kan werken aan een goede SEO, zodat je beter gevonden wordt via Google, dat is iets dat je met video’s niet kan doen. En ik denk dat dit ook altijd belangrijk zal blijven voor bedrijven.”
Drang naar perfectie
Tegenwoordig zie je steeds meer druk bij bloggers, alles van de website tot aan de Instagramfeed moet perfect zijn. In de tijd dat Iris begon met bloggen moest volgens haar alles nog niet zo perfect. Er ligt nu als het ware meer druk op het bloggen, meer dingen ‘moeten’. Iris vertelt dat het eigenlijk vroeger leuker was, omdat het juist imperfect en rauwer was. Hierdoor waren blogs een stuk persoonlijker.
“Soms is het ook goed om de drang naar perfectie los te laten en gewoon jezelf te laten zien.”
Zelf voelt Iris deze drang naar perfectie niet. Ze heeft ook het idee dat ze niet gelukkig zou worden met alleen maar perfecte foto’s en feeds. Toch trekt ze ergens wel een lijn, ze komt liever wel in beeld met make-up, en zal de afwas ook niet zo snel fotograferen. Dus een beetje mooi mag alles natuurlijk wel zijn, zolang het maar wel eerlijk blijft. Iris vindt het erg jammer dat andere bloggers hier zich soms wel veel van aantrekken.
Wat is een goede blog?
Iris vertelt dat voor haar een goede blog draait om een goede blogger, achter de blog. Als dit een leuk en authentiek persoon is, is de blog ook eerder leuk om te volgen. Kwaliteit vind ze dan tevens belangrijker dan kwantiteit. Zolang het allemaal maar niet te perfect wordt, de persoonlijkheid van de blogger moet nog wel goed naar voren kunnen blijven komen. Dit is dan ook waar Iris zichzelf aanhoudt bij het bloggen op haar site:
“Ik denk dat mijn blog vooral uniek is doordat ik – heel cliché – gewoon mijzelf ben en dit laat zien. Authenticiteit is voor mij het allerbelangrijkste. Anders beleef ik ook geen plezier aan het bloggen. O ja, en ik ben heel eigenwijs, dus ik trek me niet veel aan van anderen en doe gewoon mijn eigen ding.”
“Bloggen is mijn allerliefstelievelingshobby, het heeft mij zo veel gebracht. Schrijven heeft een therapeutische werking, het zorgt ervoor dat ik dingen op een rijtje kan zetten. Ik heb er veel leuke mensen door leren kennen. Sowieso leer ik er héél veel van. En nu is het zelfs mijn werk. Bloggen is zo veel meer dan alleen ‘stukjes tikken op het internet’, dat zien sommige mensen niet gelijk. “ Voorlopig zien we Iris dus nog wel bloggen, gelukkig maar!
Iris, enorm bedankt dat je mee wilde werken aan mijn project! Ben je een grote of kleine blogger, blogliefhebber of gewoon geïnteresseerd en wil jij nou ook geïnterviewd worden voor deze serie: dat kan! Stuur me dan een mailtje via info@girlwithablog.nl, laat een reactie achter onder deze post, of stuur me een DM via Instagram (@girlwithablognl). In de komende periode komen ook de andere interviews online!
Welke blogger wil je dat ik nog meer interview?