Wat wil je later worden? – mijn innerlijke reis rond de wereld

column

Je toekomst plannen is bijna onmogelijk. Soms zou het alleen wel fijn zijn als je een beetje houvast zou kunnen hebben. Maar wat doe je als alles onzeker is en je het gevoel hebt dat er van allerlei kanten aan je getrokken word?

 

“Je bent toch al bijna klaar met je studie?”

“Ja, klopt. Nog maar een paar maanden.”

“Wat ga je dan doen?”

“Weet ik nog niet.”

“Ga je werk zoeken zeker?”

“Weet ik nog niet.”

Dan ga je zeker doorstuderen?”

“Weet ik nog niet.

“Je bent toch niet zo’n type die een wereldreis wil gaan maken he, daar heb je nog heel je leven de tijd voor. Het echte leven gaat beginnen, wen er maar aan.”

“Zucht.”

 

Dit gesprek voer ik tegenwoordig bijna dagelijks, met familie, vrienden en (vage) kennissen. Het zijn de standaardvragen, de dingen die iedereen wil weten. Het is ook helemaal niet erg dat die vragen gesteld worden, het is volkomen logisch, ik stel ze zelf namelijk ook. De vraag wat je gaat doen na je opleiding kan heel erg leuk zijn als je weet wat je wil. Als je voor een bepaald beroep bijvoorbeeld een enorme passie hebt, dan kan je er met liefde over praten. Je weet waar je naar uit kan kijken, je ziet je komende jaren als een speelfilm in je gedachte voor je en je wil er juist over praten. Het is jouw verhaal, een verhaal waar je midden in zit en je het volgende hoofdstuk al kan voorspellen. Maar er is ook een groep die al blij is als ze de eerstvolgende zin van hun verhaal weten. In die laatste categorie hoor ik, of nou ja, beter gezegd zit ik. Nee, ik weet niet wat ik wil, nee, ook niet een beetje. Tuurlijk weet je wel bepaalde dingen, omdat je een bepaalde richting hebt gekozen, maar die richting is nog zo breed dat je het niet een beetje weten zou kunnen noemen.

 

Als je dan vervolgens antwoord met: “ik weet het niet”, kijken mensen je vaak ongelovig aan. Mensen hebben vaak al een mening klaar en denken dat je je niet goed genoeg voorbereid hebt, dat je een verkeerde studiekeuze gemaakt heb, of dat je een zweverig type bent. Terwijl dit helemaal het geval niet hoeft te zijn. Wat men vaak niet doorheeft is dat voor mensen die niet weten wat ze willen een vraag als “wat zijn je plannen?” moeilijk kan zijn. Ik vermijd dan ook vaak het onderwerp, hoe lastig dit is. Ik buig het onderwerp om naar het nu, wat ik nu vind en wat ik nu doe. Daar ben ik namelijk zeker van, dat is mijn houvast. Daarnaast ben ik daar tevreden over en praat ik daar wel graag over. Hoe mijn leven nu is ingericht is duidelijk voor me en gestructureerd. Ik heb mijn studie, sport, coachen, bijbaantje, mijn blog, een bedrijf en ik doe vrijwilligerswerk. Ik snap hoe het in elkaar zit en het voelt goed hoe het is. Alleen nemen mensen vaak niet genoegen met dit antwoord, dit kennen ze nu wel. Als je mij kent dan weet je wel een beetje wat ik doe. Nee, ze willen juist weten wat er gaat veranderen en wat er bij gaat komen en/ of af gaat vallen. Het is nou juist zo dat ik nu eindelijk een punt bereikt heb dat ik tevreden ben met mijn bezigheden, ik heb alleen nog maar een paar maanden om daar van te genieten. Daarna wordt alles omgegooid, en val ik, zo voelt het tenminste, in een zwart gat.

 

94cc77467c39d8aed644766c2b833c74

 

Nu zullen sommigen dit lezen en denken, maar ja dat is logisch zo loopt het leven immers. Toch vind ik het eng, ook al weet ik dat een nieuw hoofdstuk niet een slecht hoofdstuk hoeft te zijn en dat verandering juist goed is. Maar omdat de deadlines van mijn nieuwe leven dichterbij komen schiet ik in de stress. Het voelt alsof de veranderingen me al aan het inhalen zijn voordat ze zijn begonnen.

 

Daarnaast heb ik ook het idee dat ik meer niet weet dan dat ik wel weet wat ik wil, wat ook handig kan zijn. Zo weet ik vrijwel zeker dat ik niet nog een universitaire studie ga doen. Ook al is het nog maar een jaar, staat het goed op je CV, en ga ik het de rest van mijn leven niet meer doen: ik wil het gewoon niet meer. Ik heb het idee dat ik alleen maar theorie├źn aan het leren ben waar ik weinig mee kan en het zuigt de energie uit me. Ik denk dat ik het niet nog een jaar op kan brengen om nog te studeren. Maar daarnaast weet ik ook niet of ik klaar ben om te werken en om nou nog drie of vier jaar een meer praktische studie te gaan volgen vind ik ook weer zo wat. Daarnaast vind ik gewoon heel veel dingen interessant en lijken heel veel dingen me leuk. Het is niet dat ik helemaal niks weet, maar ik kan wel honderd dingen opnoemen. Het is allemaal nog heel breed en vaag en dat is juist lastig.

 

Vervolgens heb je ook nog heel veel mensen om je heen die wat van je vinden en dingen van je verwachten. Dit is niet negatief, maar soms wel lastig. Het is soms moeilijk om nog echt tot jezelf te komen en te vragen: maar wat wil ik? Soms hoop ik dat er bepaalde kansen naar me toe zullen komen die ik aan kan grijpen, maar ik weet ook wel dat ik dat niet moet verwachten. Kansen zijn er om te pakken en die zal ik eerst moeten opzoeken. Dit is iets waar ik de komende periode ook mee bezig wil gaan zijn. Ik wil van een zin naar de volgende pagina van mijn verhaal komen, iets wat me hopelijk ook meer rust gaat geven.

 

Dus nee, ik weet het nog steeds niet, en nee, morgen of volgende week ook niet. Vraag het me over een paar maanden nog een keer misschien dan wel. En nee ik ben ook niet het type dat een jaar op wereldreis gaat, daar zou ik teveel voor moeten achterlaten, maar een innerlijke wereldreis naar mijn toekomstplan, ja: daar heb ik mijn tickets al voor geboekt.

 

Herken jij je hierin?

2 thoughts on “Wat wil je later worden? – mijn innerlijke reis rond de wereld

  1. I actually wanted to make a quick message to appreciate you for some of the magnificent tips you are showing at this site. My considerable internet search has finally been honored with good tips to exchange with my partners. I would claim that most of us visitors actually are really lucky to exist in a perfect website with so many awesome individuals with useful secrets. I feel very much happy to have seen your webpages and look forward to really more fun times reading here. Thanks a lot once again for everything.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *